Levensloopbestendig wonen

Eind 2018 heeft er een adviesgesprek plaatsgevonden tussen gemeente Horst aan de Maas en Ergotherapiepraktijk Domi op het gebied van levensbestendig wonen. Het verslag hiervan staat nu in het FMT-gezondheidszorg magazine. Wij zijn trots op onze bijdrage aan dit onderzoek. Hieronder kunt u de samenvatting van dit verslag lezen.

Particuliere woningbezitters zijn onvoldoende bereid om te investeren in het levensloopbestendig maken van hun woning. Zuyd Hogeschool heeft in samenwerking met gemeente Horst aan de Maas en een aantal lokale ondernemers onderzocht waarom woningeigenaren hierin niet investeren.

De veronderstelde waardedaling van de woning is één van de redenen. Deze aanname lijkt deels ongegrond, met name makelaars in provinciale gebieden geven in een eerder onderzoek aan dat levensloopbestendige woningen mogelijk in waarde stijgen.

Verder geven burgers aan dat zij een levensloopbestendige woning vooral als veilig en comfortabel zien. Men vindt het een aantrekkelijk idee onbezorgd thuis te kunnen blijven wonen, zonder dat beperkingen in gezondheid hierin een belemmering vormen. Het hebben van bijvoorbeeld een inloopdouche, bredere deuren en domotica wordt gezien als comfortabel, met name domotica bevordert het gevoel van veiligheid. Tot slot vinden burgers het een groot voordeel dat zij in hun vertrouwde sociale omgeving kunnen blijven wonen. (Bron: FMT Gezondheidszorg, editie 1/2019 en Ergotherapie Nederland)

Heeft u nog vragen over levensloopbestendig wonen? Neem dan contact met ons op.