Wat voel ik nu?
Kinderen zijn vaak erg gericht op wat ze zien. Dit spelletje is er juist voor bedoeld dat ze hun tast zintuig systeem goed gaan ervaren en gebruiken. Door onder een handdoek of in een zak spullen te verstoppen die ze eruit moeten zoeken door te voelen. Daarnaast is het een mooi match spelletje. De voorwerpen uit de zak worden gematcht aan hetzelfde voorwerp op de tafel.
Het spel is bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer 2,5 – 3 jaar. Kies voorwerpen die bij de belevingswereld van je kind passen.
Lekker in de voelbak
Kinderen zijn vaak erg gericht op wat ze zien. Dit spelletje is er juist voor bedoeld dat ze hun tast zintuig systeem goed gaan ervaren en gebruiken. Een grote bak met vulling, nodigt kinderen vaak uit om hier lekker mee te gaan spelen. Het helpt om eventuele gevoeligheid te verminderen, te ervaren dat er verschillende structuren zijn. Het sluit goed aan bij kinderen die nog gericht zijn op sensorisch spel, maar ook al een stapje richting functioneel spel mogen maken.
En daarnaast is het een spel dat net als kleien, kinderen vaak helpt weer wat rustiger te worden.
Dit ben ik! Teken (met hulp) je eigen lichaam
Een mooie manier om te leren waar je lichaamsdelen zitten is het maken van een lichaamstekening. Kinderen leren zien, voelen en kunnen benoemen waar bv. een arm/ hand of neus zit. Deze worden dan in de lichaamstekening getekend of geplakt. (Met stof, draad, papier of karton)
Het spel is bedoeld voor alle leeftijden vanaf 3 jaar. Voor de jongste kinderen is het al leuk om zichzelf op papier terug te zien en aan te wijzen waar de neus bij zichzelf zit. De ouder tekent dan bv. de neus in de lichaamstekening.
Waar voel ik het nou?
Een spelletje om je eigen lichaam goed te leren kennen en voelen, is om zware zakjes (met zand, rijst, water,) op het lichaam te leggen van het kind. Het kind ligt op de grond en houdt bij voorkeur de ogen dicht. Het kind benoemt waar de ouder het zakje heeft neergelegd.
Een mooi spel om in contact te komen met je kind, om je kind positief te kunnen aanraken en om het lichaamsschema te verbeteren. Het is belangrijk je kind te volgen en bij te veel spanning het spel makkelijker te maken of positief af te sluiten.
Het is trouwens ook heel leuk als het kind de zakjes bij de ouder mag neerleggen.
Geschikt voor alle kinderen vanaf 3 jaar ongeveer. Voor de jongste kinderen is het al een leuk spelletje om ze bij de ouder neer te mogen leggen. De ouder benoemt waar het wordt neergelegd.
Rekenspelletjes
Door lichamelijk bezig te zijn tijdens het rekenen wordt het tellen en het maken van sommetjes/tafeltjes beter geautomatiseerd. Dit betekent dat het na veel oefenen uiteindelijk vanzelf gaat, zonder dat je erbij na hoeft te denken. Bovendien ziet een kind bij het werken met materialen wat er gebeurt en wat bijv. optellen en vermenigvuldigen betekent.
Grove motoriek(buiten parcours)
Een parcours stimuleert de grove motoriek, bewegingscoördinatie, evenwicht, lichaamsbesef en oog-hand-coördinatie. Bovendien leert een kind om te plannen hoe het een activiteit moet doen. Ook het geheugen speelt een rol, omdat kind moet onthouden wat het moet doen.
Broodje hotdog
Een leuk spel om samen met je kind te doen is om het kind in te rollen in een deken of matje. Het spel is bedoeld om kinderen op een leuke manier “diepe druk prikkels” te laten ervaren. Deze prikkels helpen je vaak om wat rustiger te worden.
Daarnaast leert het kind ook zijn eigen lijf goed voelen en is het een mooi spel om met je kind in contact te komen.
Dit spel is geschikt voor alle kinderen, maar vooral ook voor kinderen die nog veel behoefte hebben aan sensorisch en onderzoekend spel.
Het is belangrijk te stoppen, wanneer kinderen laten merken dat het niet meer leuk is. Help het kind om uit de rol te komen en sluit het spel altijd positief af.
Fijne motoriek
Motoriek is het vermogen om te bewegen. De fijne motoriek omvat de kleine bewegingen. Hiervoor gebruik je de handen en de vingers om voorwerpen te grijpen en te manipuleren. In dit filmpje zie je een paar leuke Fijnmotorische spelletjes die kinderen thuis kunnen oefenen.