Een belangrijke nieuwe specialisatie is de behandeling van mensen met klachten op het gebied van duizeligheid, misselijk, overgevoeligheid van prikkels zoals licht/ geluid of cognitieve klachten. We helpen mensen met klachten die horen bij een hersenschudding (en na drie maanden klachten een Post commotioneel syndroom).
Qua wetenschap en behandeling van bovenstaande klachten is Canada een stuk verder dan Nederland. Daarom heeft onze collega Patty Vennekens de opleiding voor Complete Concussion vanuit Canada gevolgd om de bewezen effectieve behandelingen in Nederland te kunnen gaan aanbieden.
De behandeling ziet er als volgt uit:
- Preventie: Het vermijden van langdurige klachten (Post Concussion Syndroom) door patiënten (met weinig tot geen klachten) in de acute fase na een hersenschudding goed te begeleiden.
- Behandeling van langdurige klachten na een hersenschudding (Post Concussion Syndroom): Wij bieden een (indien nodig) multidisciplinaire en oorzaakgerichte benadering voor mensen met langdurige klachten. Dit revalidatieprogramma staat bekend als het Post Concussion Syndroom Revalidatieprogramma.
Naast bovenstaande behandeling gebruiken we binnen onze praktijk ook het inmiddels wel al in Nederland bekende Asitt protocol. Dit protocol heeft als centraal uitgangspunt dat het houding en bewegingszintuigsysteem (anders gezegd het proprioceptieve systeem) de kern is om te komen tot verbeterde regulatie van sensorische integratie. Middels psycho educatie over het proces van sensorische informatieverwerking, het aanleren van compensatie strategieën, demptechnieken en gewenningsoefeningen.
Het Asitt protocol is hiernaast ook toepasbaar bij o.a. de volgende doelgroepen: Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), een verkeersongeluk, een val of hard voorwerp tegen het hoofd, langdurige blootstelling aan fysieke/mentale overbelasting, hypermobiliteit, MS of polyneuropathie.
Vaak krijgen mensen na een hersenschudding onterecht het advies om bedrust te pakken en zoveel mogelijk prikkels (licht, geluid etc.) te vermijden. Daarentegen zijn er ook mensen waarbij de hersenschudding niet herkend wordt en gewoon doorgaan met hun leven alsof er niets is gebeurd. We weten uit onderzoek vanuit Canada dat beide scenario’s niet ideaal zijn voor het herstel.
De sleutel zit in een actieve benadering waarbij vroegtijdig onder begeleiding van een hersenschudding specialist activiteiten worden opgebouwd. Dit kan je vaak niet alleen. Uit onderzoek weten we dat wanneer we mensen binnen 10 dagen zien wij deze het beste kunnen helpen om zo snel mogelijk te herstellen.
Vaak zien wij mensen met een hersenschudding niet binnen deze 10 dagen. Bij de mensen die wij zien zijn de hersenschudding klachten vaak al langer aanwezig en zijn er verschillende fysieke- (zoals nekpijn, hoofdpijn, duizeligheid etc.), cognitieve (concentratie-, geheugenproblemen etc.) en emotionele klachten (frustratie, boosheid, somberheid etc.) aanwezig.
Speciaal voor mensen met een hersenschudding hebben we een extra multidisciplinaire website gemaakt klik daarvoor op deze link