Volg ons:
Ergotherapiepraktijk domi

Mantelzorg

Caregiver and her patient in the nursing home

Een mantelzorger bent u als u onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevend persoon uit uw eigen omgeving zorgt. U helpt bijvoorbeeld uw partner, kind of een van uw ouders met de dagelijkse bezigheden die hij of zij zelf niet meer kan.

Het is belangrijk dat u als mantelzorger een goede balans heeft tussen het eigen leven en de zorgende rol. Samen met u zal de ergotherapeut uw persoonlijke situatie in kaart brengen en kijken naar passende ondersteuning en adviezen.

De ergotherapeut kan u als mantelzorger ondersteunen en adviseren bij de volgende aspecten:

–   Voorlichting geven over het ziektebeeld en eventuele herstelverwachting (psycho-educatie).
–   Inzicht in belasting en belastbaarheid, zodat overbelasting bij u als mantelzorger kan worden voorkomen.
–   Het geven van ergonomisch advies met betrekking tot onder andere uw lichaamshouding en tillen.
–   Op een andere manier leren om activiteiten uit te voeren, zoals onder andere het verzorgen van de persoon in kwestie.
–   Advies met betrekking tot inzetten van hulpmiddelen.
–   Advies met betrekking tot aanpassen of anders inrichten van de woning.
–   Aanvragen van eventuele aanpassingen of hulpmiddelen (gemeente of zorgverzekeraar).

*Er zijn verschillende zorgverzekeraars die een aantal uren (vaak 2) ergotherapie vergoeden voor mantelzorgers. Deze vergoeding komt uit het (aanvullende) pakket van degene voor wie u zorgdraagt. U kunt op deze manier dus mee op de verzekering van degene voor wie u zorgt. Of u een verwijzing nodig heeft is per zorgverzekeraar verschillend. Bij vragen hierover kan u altijd contact opnemen met de zorgverzekeraar, huisarts of onze praktijk.

Bent u mantelzorger en wilt u met ons in gesprek over de mogelijkheden? Of wilt u direct een afspraak maken bij een van onze ergotherapeuten? Bel of whatsapp dan naar 0622698146 of stuur een mail naar info@ergodomi.nl of klik hier voor een afspraak.