Volg ons:
Ergotherapiepraktijk domi

Mantelzorg

Caregiver and her patient in the nursing home

Een mantelzorger bent u als u onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevend persoon uit uw eigen omgeving zorgt. U helpt bijvoorbeeld uw partner, kind of een van uw ouders met de dagelijkse bezigheden die hij of zij zelf niet meer kan.

Het is belangrijk dat u als mantelzorger een goede balans heeft tussen het eigen leven en de zorgende rol. Samen met u zal de ergotherapeut uw persoonlijke situatie in kaart brengen en kijken naar passende ondersteuning en adviezen.

De ergotherapeut kan u als mantelzorger ondersteunen en adviseren bij de volgende aspecten:

–   Voorlichting geven over het ziektebeeld en eventuele herstelverwachting (psycho-educatie).
–   Inzicht in belasting en belastbaarheid, zodat overbelasting bij u als mantelzorger kan worden voorkomen.
–   Het geven van ergonomisch advies met betrekking tot onder andere uw lichaamshouding en tillen.
–   Op een andere manier leren om activiteiten uit te voeren, zoals onder andere het verzorgen van de persoon in kwestie.
–   Advies met betrekking tot inzetten van hulpmiddelen.
–   Advies met betrekking tot aanpassen of anders inrichten van de woning.
–   Aanvragen van eventuele aanpassingen of hulpmiddelen (gemeente of zorgverzekeraar).

*Er zijn verschillende zorgverzekeraars die een aantal uren (vaak 2) ergotherapie vergoeden voor mantelzorgers. Deze vergoeding komt uit het (aanvullende) pakket van degene voor wie u zorgdraagt. U kunt op deze manier dus mee op de verzekering van degene voor wie u zorgt. Of u een verwijzing nodig heeft is per zorgverzekeraar verschillend. Bij vragen hierover kan u altijd contact opnemen met de zorgverzekeraar, huisarts of onze praktijk.

Bent u mantelzorger en wilt u met ons in gesprek over de mogelijkheden? Of wilt u direct een afspraak maken bij een van onze ergotherapeuten? Bel of whatsapp dan naar 0622698146 of stuur een mail naar info@ergodomi.nl of klik hier voor een afspraak.

Denk eens aan een ergotherapeut wanneer je je zorgen maakt om een kwetsbaar ouder persoon in je omgeving. Heeft hij of zij problemen in de thuisomgeving of met het zinvol invullen van zijn of haar dag? Of maak je je zorgen als mantelzorger; hoe houd je de toenemende zorg goed vol? Voor al deze zaken biedt een ergotherapeut aan beiden ondersteuning.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.