Volg ons:
Ergotherapiepraktijk domi

Parkinson

Papercut head with jigsaw puzzle pieces on blue background top view

Parkinson is de snelst groeiende neurologische aandoening. Onder Parkinson wordt de ziekte van Parkinson en verschillende vormen van Parkinsonisme verstaan. Parkinson uit zich vaak in de vorm van een bewegingsstoornis, waarbij zenuwcellen in je hersenen in snel tempo afsterven. Daardoor kunnen er veel lichamelijke klachten ontstaat zoals; beven (tremor), stijve spieren, evenwichtsproblemen en te weinig of traag bewegen. Daarnaast kunnen er ook niet motorische klachten optreden zoals: pijn, langzaam denken en dingen vergeten, slecht slapen, somberheid, angst en depressie, problemen met plannen en uitvoeren van activiteiten.

Mensen met Parkinson kunnen in een vroeger of later stadium van de ziekte problemen krijgen met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals wassen, aankleden en naar het toilet gaan. Maar ook tijdens het werk of bij activiteiten buitenshuis. Een ergotherapeut geeft tips en adviezen om deze problemen tegen te gaan met als doel iemand zo lang mogelijk zelfstandig te laten functioneren.

De behandeling richt zich op verschillende gebieden, afhankelijk van waar de problemen ervaren worden. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Beweging

Binnen en buiten de woning wordt bekeken welke blokkades er zijn en welke weggenomen kunnen worden en hoe de woning eventueel anders ingericht kan worden. Er worden ook tips en adviezen gegeven hoe we de bewegingen gemakkelijker kunnen laten verlopen.

Gebruik van hulp(middelen)

We geven adviezen over aanpassingen en hulpmiddelen wanneer de activiteit steeds meer moeite gaat kosten en onveiliger wordt. Denk hierbij aan: Adviezen over een geschikte rollator of voorziening om ons gemakkelijker binnen en buitenshuis te verplaatsen, geschikt bestek om gemakkelijker zonder knoeien te eten, aanpassingen aan het toilet om weer veilig en zelfstandig naar het toilet te kunnen. Maar ook hoe kan een ander helpen als het niet meer lukt?

Energieverdeling

Ook kijken we naar uw dagindeling. Bij (ernstige) vermoeidheid kan het helpen om activiteiten beter en anders over de dag te verdelen. Om de kwaliteit van de zorg voor de mensen met Parkinson te waarborgen zijn er binnen ons team gespecialiseerde Parkinson ergotherapeuten die zijn aangesloten bij het ParkinsonNet.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.