Lagere zorgkosten door ergotherapie

Deze week informeert Minister Bruins de Tweede Kamer over de herbeoordeling van ergotherapie van het maximaal aantal behandeluren van de te verzekeren prestatie ergotherapie.

Hieruit blijkt onder andere dat: door de inzet van ergotherapie bij ouderen met dementie de mentale gezondheid en de kwaliteit van leven van dementerende ouderen en van zijn mantelzorger toeneemt. Ook maken ouderen na de inzet van ergotherapie minder gebruik van andere zorg. Voor de totale doelgroep zou dit leiden tot een maatschappelijke baat van € 140 tot € 230 miljoen per jaar.

Bij kinderen met schrijfproblemen neemt door de inzet van ergotherapie de leesbaarheid van het handschrift toe, verbetert de fijne motoriek en de visuele perceptie. Dit resulteert in een maatschappelijk baat van € 3,8 tot 12,3 miljoen.

Ergotherapie is en blijft opgenomen in de basisverzekering (10 uur) hier gaat eerst uw eigen risico vanaf. Bij de meeste zorgverzekeraars is ergotherapie direct toegankelijk. Dit wil zeggen dat u zich met uw zorgvraag direct (dus zonder verwijzing door bijvoorbeeld huisarts of specialist) kunt wenden tot de ergotherapeut. Op dit moment is directe toegang nog niet mogelijk als u verzekerd bent bij CZ.