Volg ons:
Ergotherapiepraktijk domi

Wat is ergotherapie?

Happy senior woman housewife making kneading dough for biscuits while standing behind breakfast bar in kitchen

Ergotherapie is een beroep dat zich richt op de dagelijkse activiteiten die u doet.
Activiteiten en handelingen die voor vele vanzelfsprekend zijn, kunnen voor u een uitdaging vormen. Door ziekte, door een beperking of door ouderdom ervaart u problemen bij het uitvoeren van uw dagelijkse handelingen. U kunt deze taken niet meer naar tevredenheid uitvoeren of misschien wel helemaal niet meer uitvoeren.

Wat als u ’s ochtends wakker wordt en op wilt staan uit bed, maar dit niet meer gaat omdat u last heeft van spierstijfheid of omdat u bepaalde lichaamsdelen niet meer goed kunt bewegen? Wij kunnen met u mee kijken en meedenken om ervoor te zorgen dat u toch weer zelfstandig uit bed kunt komen dit kan door het gebruik van hulpmiddelen of door het aanleren van bepaalde transfertechnieken.

Vervolgens gaat u zich aankleden. U merkt dat het bukken moeilijker gaat door artrose in uw rug, het lukt u niet om uw (steun) kousen aan te krijgen of misschien vindt u het wel lastig om de knoopjes van uw blouse dicht te maken omdat het gevoel in uw vingers is verstoord.

Wij kunnen met u mee kijken en meedenken om ervoor te zorgen dat u zo lang mogelijk uzelf kunt blijven aankleden en hiervoor niet afhankelijk hoeft te zijn van derden.

Na het aankleden gaat u zich verzorgen, denk aan tandenpoetsen, haren kammen, uw gezicht wassen en misschien u zelf scheren. U probeert het dopje van de tandpasta te openen maar u hebt de kracht niet in uw handen door reuma of u kunt maar 1 hand gebruiken waardoor het openen niet gaat. U probeert uw haren in model te brengen maar u krijgt uw hand niet naar de juiste plek gebracht doordat u de hand niet goed aan kunt sturen.

Wij kunnen met u mee kijken en meedenken om ervoor te zorgen dat u zo langmogelijk uw persoonlijke verzorging zelfstandig uit kunt blijven voeren.

Nu is de tijd voor het ontbijt. Het smeren van brood en het snijden ervan kan een flinke opgave zijn. Het zetten van koffie kan ook voor u een probleem vormen ofwel omdat u niet meer precies weet welke stappen u moet ondernemen ten gevolge van beginnende dementie, ofwel omdat het u te veel kracht kost. Misschien leest u tijdens het ontbijt wel de krant maar is dit nu lastig omdat de letters te klein zijn of kunt u zich niet meer concentreren op wat u gelezen heeft.

Wij kunnen met u mee kijken en meedenken om ervoor te zorgen dat u zelf eten kunt bereiden en kunt voorzien in uw dagelijkse kopje koffie. We begeleiden u in de zoektocht naar hoe het voor u wel kan. Daarbij kunnen wij u adviseren over hulpmiddelen en uw concentratievermogen trainen.

Inmiddels is het tijd voor uw dagelijkse bezigheden als werken, vrijwilligerswerk, het uitvoeren van uw hobby’s, het uitvoeren van huishoudelijk werk, het bezoeken van familie of vrienden of misschien heeft u wel afspraken buiten de deur. Vroeger was dit allemaal als vanzelfsprekend voor u, nu kunt u niet meer zo ver lopen en mag u niet meer fietsen. U wilt toch graag uzelf verplaatsen buitenshuis om uw taken uit te kunnen voeren.

Wij denken met u mee in uw mogelijkheden. We kunnen u ondersteunen bij de aanvraag of aanschaf van een vervoershulpmiddel zowel particulier als bij de WMO. Zodra u uw hulpmiddel heeft verkregen kunnen we u adequaat leren omgaan met het hulpmiddel.

Tijdens het uitvoeren van uw werk ervaart u klachten in uw schouders, handen of rug doordat u misschien een verkeerde houding heeft op het werk. Of het lukt u niet meer om het overzicht te behouden in uw werk nadat u hersenletsel heeft opgelopen. Het huishoudelijk werk kost u te veel energie. De taken worden te zwaar voor u en u heeft veel last van chronische pijn en of vermoeidheid. De hobby voert u niet meer graag uit omdat uw klachten dan juist verergeren.

Wij kijken met u naar wat uw mogelijkheden zijn. Om zo toch, misschien op een andere manier, uw dagelijkse activiteiten te kunnen blijven uitvoeren. Vaak wordt bij deze behandelingen gekeken naar de belasting en belastbaarheid van u als persoon. Door kleine aanpassingen te maken aan uw dag of week schema kunt u bepaalde taken wel weer uitvoeren.

Verder kunnen wij u of uw mantelzorger adviseren en ondersteunen betreffende woningaanpassingen en valpreventie. Misschien bent u wel vaker gevallen of wilt u juist voorkomen dat u in of om uw huis valt. Tevens kunnen we advies geven over hoe u mantelzorger u het beste kan ondersteunen rekening houdende met zijn eigen belasting en belastbaarheid en uw mogelijkheden.

Het kan ook voorkomen dat u minder mobiel raakt, een rolstoel nodig heeft of u misschien wel bedlegerig wordt. Dit kan door ouderdom zijn, maar ook door bepaalde ziektes. We kunnen dan kijken met u en uw omgeving hoe u deze periode zo comfortabel mogelijk kunt doormaken. Om het voor u inzichtelijk te maken met welke ziektebeelden u bij ons terecht kunt hebben we onderstaande tabel opgesteld:

Categorie Ziektebeelden Ergotherapie helpt bij
Activiteiten Dagelijks Leven -Niet aangeboren hersenletsel zoals; Traumatisch hersenletsel na een ongeval, CVA, Parkinson, Dementie, MS, hersentumor, infectie in de hersenen, zuurstofgebrek, epilepsie of stofwisselingsaandoeningen.   – Reumatische aandoeningen

-Orthopedische ingrepen   – Ouderdom   – Chronisch pijn of vermoeidheid   – Kanker   – COPD   – Hart- en vaatziekten

– (gedeeltelijke) Verlamming – Moeite met coördinatie van bewegingen – Overprikkeling – Vermoeidheid – Desoriëntatie in tijd en of plaats – Geheugenproblemen – Gedragsverandering – Problemen met het inzetten van bepaalde lichaamsdelen tijdens activiteiten. -Verdeling belasting/belastbaarheid
(Val) Preventie, gewrichtsbeschermende maatregelen, houdingsadviezen – Ouderdom
– Osteoporose – Artrose – Reuma – CANS-RSI, – Verminderde visus – Hernia
– Onzeker looppatroon – Voorovergebogen lopen – Valincidenten
– Bang om te vallen – Pijnklachten in de gewrichten – Pijnklachten tijdens het werk – Werkplekadvisering
Advisering/ondersteuning bij aanvragen van hulpmiddelen of aanpassingen vanuit de zorgverzekeraar en de wmo. -Verminderde mobiliteit zowel binnenshuis als buitenshuis – Woningaanpassingen – Rolstoel advisering – Aanvragen driewielfiets/scootmobiel – Aanvragen trippelstoel – Scootmobiel training, driewielfiets training. – Onderbouwing richting zorgverzekeraar/wmo

Ergotherapie is een behandeling die geschikt is voor een zeer brede doelgroep. Herkent u zich in een van bovenstaande situaties of twijfelt of ergotherapie u zou kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en we zullen u informeren. Voor meer informatie over ergotherapie klik hier.

Onze therapeuten beschikken over verschillende specialisaties. Zo zijn we onder andere aangesloten bij Parkinson Net en het Longfonds.

Al onze therapeuten zijn geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici en als praktijk zijn we lid van Ergotherapie Nederland.

          

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.